Glokom Nedir?
Glokom hastalığı (göz tansiyonu), göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açan bir hastalıktır. Normal bir gözde göz sıvısı devamlı olarak üretilir ve dengeli bir şekilde emilerek boşaltılır. Böylece göz içi basıncı normal düzeylerde kalır. Genelde 20–21 mm Hg’ in altındaki göz tansiyonu normaldir. Ancak daha alt seviyelerdeki tansiyonda bile glokom hastalığı görülebilir. Düşük basınçlı Glokom olarak tanımlanır. Göz içi basıncı dışında bazı genel rahatsızlıklar ve genetik yatkınlığın etkisi söz konusudur. Göz içi basıncının düşük olması nedeni ile daha geç fark edilir. Glokom hastalığında, göz sıvısının kan damarlarına ulaşmasını sağlayan kanalcıklarda normalde olmaması gereken bir tıkanıklık durumu söz konusudur ve biriken göz sıvısı göz içi basıncını arttırır. Göz içi basıncının yüksek olması göz sinirine zarar verir ve tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar giden görme kaybına neden olur.
Glokom tüm dünyada en sık karşılaşılan önlenebilir körlük nedenlerinden biridir. Kırk yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden 1'inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 20 kişiden 1'inde her iki gözde kalıcı görme kaybına, yani total körlüğe neden olur. Bu hastalık iki türlü gerçekleşir:
- Kendiliğinden genetik faktörlere bağlı
- Bazı göz hastalıklarına, ilaç kullanımı ve travmalara (yaralanmalara) bağlı
Belirtileri:
Başlangıçta genellikle belirti görülmez, görmede bozukluk ve ağrı yoktur. Hastalık erken teşhis edilmeyip ilerlerse, görme sinirindeki harabiyete bağlı olarak görme alanında kör noktalar oluşur. Daha sonra bir borudan bakıyormuş gibi etraftaki cisimler görülmez olur. Ancak glokomun seyrek görülen kapalı açılı tipinde göz tansiyonu çok yüksek değerlere ulaşıp, şiddetli ağrı ve bulanık görmeye neden olur. Bu genellikle hipermetrop hastalarda izlenir.
Glokom riskini artıran faktörler
- İlerleyen yaş, ailede glokom öyküsü (genetik yatkınlık)
- Sigara
- Şeker hastalığı, migren
- Miyopi, yüksek düşük kan basıncı
- Uzun süreli kortizon tedavisi
- Göz yaralanmaları
- Bazı göz rahatsızlıkları
Bu özelliklere sahip kişilerin glokom yönünden göz muayenelerini düzenli bir şekilde yaptırmaları uygun olur.